Közművelődés, kultúra, alkotóművészet

"PRÍMA" FILM

Portréfilm

Kulthírek I.

Kulthírek II.

NE titkold el, hogy az ikervári kultúrban voltál!

Geminum Castellum

 

Magyar Kultúra Napja- Ikervár-2021-01-22

Osztozkodás- országos siker!

Sanctus Stephanus

 

Kapcsolat

Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár
Cím: 9756 Ikervár, József A. u. 85. 
Tel: 06-95/490-291 - 06-30/3485286
E-mail: igazgato.kultura@gmail.com 
Weblap: www.ikervarkultura.hu

Facebook: https://www.facebook.com/muvelodesihaz.ikervar/ 

Térkép >>>

 

Rába(p)Art Társulat

                                              

A Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma által meghirdetett pályázaton egyesületünk NEAG-KP-1-/2021/1-000781 azonosítószámmal 300 000-ft támogatásban részesült.

 

  Jack L. Osztozkodás - "Nekünk nyolc"- pápai kocsmaszínházi szereplésünk sajtóvisszhangja

Teátrum a Rába-parton - Szőke Szeverina írása

Jack London: Osztozkodás a Rába(p)ART Társulat előadásában.

Országos ezüst minősítéssel a XXI. országos és a XI. Kárpát-medencei Színjátszó Találkozó legrangosabb díját kapta a Társulat ( arany minősítés nem került kiosztásra).

Pásti József a legjobb rendezésért járó díjat hozta el Heves megyéből!

Az első képre kattintva a nyilvános főpróba sajtóhíre és a képgaléria látható. A második képre kattintva a sikeres szereplés részletei találhatók.

 

 

Többszörös országos minősítéssel rendelkező színtársulat 

Ikervári táplálék a Hunyad megyei kultúra éhezőinek! - képre kattintva a Nyugati Jelen c. Arad, Fehér, Hunyad, Krassó és Temes megyékben megjelenő napilap kritikáját olvashatjátok Társulatunkról.
 
A csoport 17 éve alakult azzal a céllal, hogy a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése mellett a közvetlen környezet – község – ez irányú kulturális igényeit is részben kielégítse. Az elmúlt időszakban ezen túlnőve már felkérésre – távolabbi helyszíneken is bemutatkoztunk. A társulatunk elsősorban a szórakoztató jellegű előadások mellett kötelezte el magát, de repertoárunk sokszínűsége szinte minden alkalomhoz megfelelő darabot biztosít. 

A tagok foglalkozása széles skálán mozog: diák, óvónő, tanár, köztisztviselő, vállalkozó, kétkezi munkás, - egyvalamiben azonban hasonlóak vagyunk: szeretünk játszani s munkát, időt, pénzt nem kímélve vesszük ki részünket a teendőkből. 
Repertoárunkat kabarék, középkori vásári komédiák, Gárdonyi színművek, görög komédiák, Csehov egyfelvonásosai, középkori angol titokjáték, japán végzetjáték alkotják. 


 

A Rába(p)ART Társulat ajánlata :  ITT található

 

Az alábbi linkre kattintva a társulat  repertoárja olvasható: (PDF) 

Képgaléria megtekinthető az alábbi linken Pásti József 
RÁBA(p)ART Társulat elnöke, 
Magyar Kultúra Lovagja 

 

Rába(p)Art Társulat
Arany minősítés - Rába(p)art Társulat
 
Az ikervári Rába(p)ART Társulat Arany minősítést szerzett a 2010. november 26-28-ig Adácson megrendezésre kerülő XIV. Országos Falusi Színjátszó Találkozón, amely egyben a II. Kárpát-medencei Találkozóként országos minősítő fesztivál is. A darab, mellyel ezt az eredményt elérték: Slawomir Mrozek: SZERENÁD. Az "aranyos" színjátszók: Hegedüs Zsoltné, Kiss Evelin, Pástiné B. Gabriella, Pásti József. Rendezte: Pásti József. 
Gratulálunk! Részletek, fotók és a minősítés hivatalos értékelése (kritika) hamarosan itt olvasható. 

 

Rába(p)Art Társulat
Fellépések, sikerek
 
A fesztiválsikerek közül a társulat számára különösen értékes: 
1. "Legjobb szcenika díj" a Rába(p)ART Társulatnak a XVII. Nemzetközi Színjátszó Találkozón Mosonmagyaróváron! 
A sikerdarab: Rákosy Gergely: Beadvány a világ ellen c. abszurd játék 

2. "Legjobb jelmez" , ill, „Legjobb szcenika” díja a Mosonmagyaróvári Nemzetközi Színjátszó Találkozón! 

3. Országos bronz ill. ezüst minősítése a vasvári és sümegi fesztiválokon! 

4. Országos ezüst minősítés az Adácsi Színjátszó Találkozó és Konferencián. 
Országos ARANY minősítés: Slavomír Mrozek: SZERENÁD- abszurd, egzisztencialista dráma- Kárpát-medencei Színjátszó Találkozó és Minősítő Fesztivál- Heves megye- Adács 


Természetesen a RÁBA(p)ART Társulat nemcsak fesztiválokon szórakoztatja a közönséget, hiszen önálló műsorai mellett előszeretettel mutatkozik be különböző népünnepélyeken, falunapokon, vásárokon, hagyományőrző és kulturális találkozókon. 
Meg kell említenünk a színkör szakmai elismertségének bizonyítékául a Savaria Karneválon, Szombathely Megyei Jogú Város által szervezett Római Lakomán, a Zalakarosi MenDan Hotel meghívására a Tóga Bálon való szerepléseinket 
Jelmezeinket, díszleteinket felajánlásokból magunk készítjük. 
A felsorolt szerepléseken és a kulturális misszión kívül természetesen egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy az elérhető távolságban lévő apróbb településeken is megjelenjünk. A nyári falunapok és az őszi- téli idősek napi rendezvények idején szinte minden hétvégén útra kelünk. Legnagyobb sikernek könyveljük el, a rendszeres visszahívásokat, az örömteli ismételt találkozásokat. VÁRNAK MINKET! 

 

Rába(p)Art Társulat
Abszurd dráma - állati tanmese - egzisztencialista groteszk
 
Legújabb darabjával Slavomír Mrozek: Szerenád c. abszurd, egzisztencialista drámájával mutatkozott be a III. Regionális Színjátszó Találkozón Hajmáskéren az Ikervári Rába(p)ART Társulat. Előadásukkal nem csupán a közönség tetszését, de a zsűri elismerését is kivívták. 

S. Mrożek, az irodalmi groteszk legkiválóbb lengyelországi képviselője 1976-77-ben négy egyfelvonásossal lepte meg olvasóit, amelyekben állatfigurákat vitt színpadra. Mrożek darabjai azonban nem mesék, nincs bennük semmiféle didaktikus célzat, a dialógus – de akár a monológ drámai szituációja is – a műfaj eredeti formai kereteit szétzúzza. A legalapvetőbb eltérés mégis az, hogy a szerző a mese allegorikus rendjét a feje tetejére állítja. Mrożek rókája nem antropomorf állat, ellenkezőleg, a mesebeli állatfigura bőrébe bújt ember, erre fel is hívja a figyelmet a rekvizitumok egyértelműen elidegenítő, nem pedig mimetikus jellegű használata. (A Szerenádban például a rókát alakító szereplő csak hátára dobva hord – „róka kellékeket”) 
A Szerenád felépítése talán a legösszetettebb az egyfelvonásosok között. Ebben a mesei hangvételt leginkább felidéző darabban a ravasz róka és az öntelt kakas kerül szembe egymással, ami természetesen nem jelenti azt, hogy Mrożek mesejátékot szándékozott írni. A bohózati elemeket felhasználó darab a fondorlatosság és árulás témáját a nő-férfi kapcsolat pszichológiai kontextusában vizsgálja. A szerenádot adó Róka a zenét színleg a tyúkok „érzékiségének” felkorbácsolására használja, a csábítás valódi célja azonban mindenki számára nyilvánvaló. 
Jó szórakozást kívánunk a Rába(p)ART Társulat előadásához! 

Képgaléria a képre kattintva tekinthető meg!
 

 

Országos minősítő fesztivál - 2014. 11. 21-22.23 - Heves megye- Adács 
Rákosy Gergely:Beadvány a világ ellen c. rádiójátékát színpadra írta és rendezte: Pásti József